Trolldomsprocesserna i Torsåker

Ådalen har en lång historia. En av de mörkaste stunderna är under stormaktstiden på 1670-talet.

Landet led av ständiga krig, missväxt och hungersnöd. Allmogen blev hårt beskattade och männen utskrivna till krigstjänst, som de vanligtvis inte kom tillbaka ifrån. Vid varje missväxtperiod växte missnöjet.

I Dalarna startade på 1660-talet en tro att det var kvinnor som lierat sig med Satan för att förgöra landet, som var orsak till missväxten och eländet som de upplevde in på bara skinnet.

Det stora oväsendet, som man kallar det, tog fart och spred sig sakta norrut, landskap för landskap.  När det kom till Ångermanland rådde vad man kallar ”häxpanik”. Alla socknar var drabbade, värst var det i Torsåkers pastorat, dit även Ytterlännäs och Dal tillhörde. Här hade ett 120-tal församlingsbor blivit utpekade som trollpackor.

Häradsrätten höll rannsakning i värdshuset i Hammar, 60 personer döms till döden, 57 kvinnor och 3 män. Elva andra anklagades sak, överläts till den högre instansen, Trolldomskommissionen att avgöra deras öde, det var 5 vuxna kvinnor, 5 gossar och en liten flicka.

I en avhandling författad 90 år efter händelsen, av sonsonen till en av de mest nitiska och drivande prästerna i jakten på trollpackorna, redogör han att samtliga 71, avrättades på Bålberget eller ”Häxberget“ den första juni 1675 efter dåtidens gällande lagbok.

För bokning av guidning, klicka här

Text av Håkan Sjöberg ©2020

hakanshistoriskaguidningar@gmail.com